AKTUELNO

Nezapamćeno nevreme u sredu potopilo selo Uljmu, oštetilo svaku kuću, a neke potpuno ruiniralo.

Mnogi meštani privremeno preseljeni u druga sela, dok se meštanka ovog sela Slavna Marinkov (87) udavila u vodi dubokoj više od pola metra.

Selo Uljma nadomak Vršca potpuno je poplavljeno nakon strašnog nevremena koje je u sredu uveče pogodilo ovaj kraj. Celo selo ostalo je bez struje, škola i vrtić odmah su zatvoreni, a voda je nosila sve pred sobom i oštetila ili potpuno uništila gotovo svaku kuću.

Zbog alarmantne situacije i opasnosti u kojoj su se našli građani, u pomoć su odmah pristigli Žandarmerija, policija, Hitna pomoć i vatrogasci, a održana je i hitna sednica Štaba za vanredne situacije. Evakuisano je 155 meštana i poslato u druga sela dok se voda ne povuče.

Foto: Tanjug

Starica Slavna Marinkov (87) preminula je pošto se udavila u pola metra dubokoj vodi koja joj je potopila kuću, dok je njen sused Borivoje Omorin preminuo od posledica srčanog udara. Pored Uljma, na udaru od poplava su bila i mesta Izbište i Šušare, gde je potopljeno oko dvadesetak kuća.

Pročitajte još: Ukinuta vanredna situacija u Priboju

Prema rečima meštana ovog sela, sve je delovalo kao najveća noćna mora. Žandarmi su do kasno u noć evakuisali žene i decu, dok su muškarci spasavali šta se spasti može.

Među najgorima je prošlo domaćinstvo Babin, kom su ostala samo dva televizora, svinje i nekoliko gusaka.

- Ostali smo bez ičega! Sve nam je voda uništila, sve! Propali su nam tehnika, nameštaj, sudovi, celo dvorište. Za samo 20 minuta voda nam je bila do struka i nismo znali šta ćemo pre. Uspeo sam da zgrabim televizore, a sin je otišao do životinja. Da sačuvamo bar nešto. I to smo jedva uspeli, jer ostali su nam samo goli zidovi i beda. Pojma nemam kako ćemo dalje - kroz suze priča Milan Babin, dok je njegov sin Ilija sa prijateljima pokušavao da očisti blato iz soba i izvuče nameštaj.

Opšta panika

- Kiša je počela da pada, a odmah za njom i grad. Istrčala sam da uteram auto u dvorište i, dok sam izašla, voda mi je već bila do članaka. Uhvatila me je panika jer sam videla da voda sve više navire i da je provalila kroz kapiju. Počela sam da dozivam muža i sina, jer nisam znala kuda ću. Uspeli smo da zatvorimo kućna vrata i zahvaljujući visokom temelju voda nije ušla u kuću, ali nam je zato letnja kuhinja potpuno uništena. Popeli smo se na sprat i kroz prozor gledali jezivu sliku. Vojska i policija nosili su decu i žene, a stihija je gutala sve pred sobom. Samo sam molila Boga da ostanemo živi - ispričala je za beogradske medije jedna meštanka ovog sela.

#Ispovest

#Poplave

#Vršac

'